Soetolie

Soetolie is ‘n ander naam vir olyfolie, hoewel die term kan ook verwys na ‘n ligte groente-olie. Dit het baie gebruike vanaf vel sorg tot kosmaak. Verskeie lande produseer die olie, waaronder Italië, Spanje en die Verenigde State van Amerika van die grootse produsente is. Die olie word gebruik in die plek van ander vorme van olie in die kombuis as gevolg van sy voordele vir gesondheid, insluitend ‘n gebrek aan skadelike cholesterol. Daar is verskeie grade van die olie, wat gebaseer is op hoe onttrek word uit die olywe.

Die verskillende klassifikasies van soet olie help om te definieer wat in die kombuis gebruik kan word moet hê. Ekstra suiwer beskryf olie wat uit olywe is ‘n uittreksel van hulle een keer te druk. Dit is die eerste olie wat die olywe afskei. Suiwer olyfolie is olie wat reeds ten minste een keer gedruk is. Die suur van die verskillende olie grade wissel en invloed op die smaak, veral as dit rou geëet word.

Kombuis Gebruik

Daar is baie gebruike vir soetolie in die kombuis. Die ekstra suiwer verskeidenheid word dikwels rou geëet in slaaisouse of bedruip oor brood of kaas. Dit kan ‘n gesonde alternatief wees wanneer dit gebruik word in plaas van koring- en ander olies wat skadelike tipes van cholesterol bevat, hoewel olyfolie se rokende punt is te laag om gebruik te word vir diepbraai soos om skyfies te maak. Olyfolie kan ook in ‘n bottel geplaas kan word met kruie soos roosmaryn en laat verouder vir ‘n tydjie om die smaak van die kruie met die soet en vrugtige natuurlike geur van die olie te meng.

Medisinale Gebruik

Medisinaal, is soet olie gebruik vir ‘n honderde jare as ‘n behandeling vir probleme met die ore. Swemmer se oor, ‘n toestand wat gekenmerk word deur water wat vasgevang is binne die oorkanaal, word behandel ‘n paar druppels olie direk in die oor te plaas. Dit kan ook help om was los te maak in die oor en smeer die kanaal. In die verlede is die olie gebruik om snye en ander wonde te behandel om infeksie te help voorkom en genesing te bevorder.

Vir eeue, was soetolie gebruik as ‘n skoonheidsproduk, veral vir vroue. Dit kan gebruik word om die vel te hidreer en dit is ‘n bestanddeel in baie moderne kosmetiese produkte. Die olie kan ook gebruik vir die behandeling van droë hare deur dit in die kopvel in te werk, die hare te bedek en dit oornag te los.